PLA-NARBONA , DIBUIXANT EXTRAORDINARI QUE TRANSCENDEIX LA REALITAT, COM HO FEIA POE, PEL DIFICILÍSSIM CAMÍ D’UNA ESBALAÏDORA PERFECCIÓ
— Salvador Espriu, 1967
Pla-Narbona, genial plasmador de las vaguedades atormentantes del espíritu.
— Dámaso Alonso, 1975
Pla-Narbona es ante todo artista gráfico, maestro del dibujo y de la forma. Polifacético diverso y cambiante. Pero siempre único, es decir, auténtico.
— Joan Costa, 2010

Josep Pla-Narbona va néixer a Barcelona el 1928. Va quedar orfe de pare i mare abans que comencés la guerra civil espanyola (1936), per sort la família de la seva tia el va acollir. Aviat es va posar de manifest el seu amor i la seva aptitud pel dibuix.

Molt  jove, del  1945 al 1947,  mentre treballava com a aprenent a   tallers de dibuix publicitari  (amb J. Artigas, R. Fàbregas) va començar a estudiar a l'Escola d'Art i Oficis de  Barcelona. El 1956 va passar dos anys treballant  a l’ agència  Publicité R.L.Dupuy a París, on va tenir l'oportunitat de conèixer a Raymond Savignac. De tornada  a Barcelona al 1958 va establir el seu propi estudi  a la vegada que  estudiava al Conservatori de les Arts del Llibre de Barcelona  i dibuixava del natural al Cercle artístic de Sant Lluc. Al 1960 i 1961 va ser   guardonat amb el premi Sant Jordi atorgat pel Cercle Artístic de Sant Lluc per a  dibuix i  pintura, respectivament. Fou nomenat professor de Plàstica Publicitària a l'Escola Massana.  Al 1961 va ser soci fundador i primer president electe de la  associació "Grafistes-Agrupació FAD ", avui coneguda  com "ADG-FAD". El 1962, Pla-Narbona marxà a estudiar tècniques tipogràfiques a Suïssa i va treballar a  l'agència de publicitat Adolf Wirz de Zuric.  Va produir litografies per  l'empresa ARTA (Zurich). Al 1964 promou la creació dels premis LAUS. Admès a l' Alliance Graphique Internationale (AGI) el 1964, ha estat el primer membre d'AGI espanyol  i primer president del grup a Espanya. Des llavors per a Pla-Narbona va iniciar-se uns anys d’  èxit, exposicions i premis. Els dissenys,   dibuixos i gravats  de Pla-Narbona han estat exposats a Europa i Amèrica incloent la primera exposició Biennal Internacional del Cartell a Varsòvia,   la inauguració del Centre Lincoln, i l'Institut Americà d'Arts Gràfiques a Nova York (USA). El 1972 obra gràfica seva va ser  acceptada a la col·lecció del MoMA de Nova York (USA). Al 1976 va rebre el primer premi  del  XVIII Concurs  Internacional de Dibuix , Fundació Ynglada-Guillot, Barcelona.

 Des de 1977 es dedica  principalment a les belles arts (gravat, pintura y dibuix). Li és concedit  al 2000 el    Laus d’ Honor  de l'ADG-FAD i el 2001 el Premi de Disseny  de l'AEPD (Asociación Española de Profesionales del Diseño), el Premi Nacional de Disseny Espanyol al 2004, el premi Ilustrad'Or del 2011 atorgat per  l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya i la Medalla d'Or del Cercle Artístic de Sant Lluc de Barcelona  el 2012.

Creu de Sant Jordi 2019 per ser capdavanter en la seva disciplina,  haver obert camins a generacions posteriors i haver assolit reconeixement internacional.


All rights reserved ©Pla-Narbona